fbpx

Og nu er du så endt her.. 

Det betyder, at du har klikket dig videre til det helt rette sted. 

Før du spørger hvordan, spørg hvorfor

Dig og din virksomhed vil gerne ud over Danmarks grænser. Fedt. 

Men før du foretager dig noget som helst, så skal du lige overveje, om det overhovedet giver mening at skalere til et nyt marked?

Der kan være mange årsager til, at du vil ind på et nyt marked: internationale markedsandele, skabe et bredere kendskab til dit brand eller imødekomme eksisterende efterspørgsel fra vores nabolande. Men der er også en række udfordringer forbundet med at udvide til nye markeder. 

Den mest oplagte udfordring er, at processen kræver ressourcer. Uagtet din virksomheds størrelse, så kræver det bare en masse dyrebar tid – som måske kunne have skabt mere værdi et andet sted (hvert fald på den korte bane). Du kommer heller ikke udenom at investere penge i en skalering til et nyt marked.

Nu skal det ikke lyde som en umulig opgave – langt fra. Det er i høj grad muligt for selv de mindste virksomheder, men det kræver en målrettet strategi, nøje planlægning og den rigtige sparring, så du ikke springer hovedløst ud i det. 

Første skridt er derfor altid, at overveje om det (på nuværende tidspunkt) kan betale sig at udvide til et andet marked samt analysere, hvilket nyt marked, du starter med.

Før du spørger hvordan, spørg hvor vi skal hen

Er der behov for dit brand? 

Det lyder måske lidt hårdt, men det er et vigtigt spørgsmål at stille sig selv. Svaret på dette spørgsmål behøver ikke betyde, at du enten skal genopfinde dig selv og dit brand. Men hvis der allerede findes andre brands med lignende produkter, service eller andre kendetegn i det marked, som du er på vej ind i, så skal du have det med i dine overvejelser. 

For at få svar på, om du er på vej til en fest, hvor dansegulvet allerede er propfyldt, er det nødvendigt, at du får lavet en kompetitiv markedsanalyse med henblik på at kortlægge
1) de eksisterende brands og deres markedsandele og
2) hvor mange konkurrenter der er om efterspørgslen. 

Er der mange om buddet, behøver det dog nødvendigvis ikke være en “show-stopper”. 

Det viser blot, at dit fokus måske skal være møntet på at kommunikere til dine potentielle kunder, hvorfor netop dine produkter er bedre, eller hvorfor din service bedre opfylder deres behov. 

Er du derimod den første til festen (beklager virkelig den fest-metafor), bør din marketingstrategi have fokus på at uddanne dine fremtidige kunder. Du skal altså ud og skabe markedet, skabe behovet – eller hvert fald tale ind i et behov, som dine kunder ikke nødvendigvis vidste, at de havde – og dermed lægge fundamentet for et nyt marked, hvor din virksomhed har førertrøjen.

KONKLUSION: Begge situationer kræver , at du vil det 110%.

Uanset om du skal ind og vippe lokale konkurrenter af pinden eller skabe et helt nyt marked, så kræver det tid og ressourcer at vinde et nyt marked. Og derfor skal du have strategien klar fra start – og gjort dig de indledende overvejelser, om du er på vej ind i det rigtige marked.

Finland er et marked, som ofte bliver prioriteret væk – desværre. De har i stort set lige så stor marked som Danmark, en infrastruktur som Norge/Sverige, men grundet sproget har de færre der kigger nordøst, når de skal ind i nye markeder. Det er ærgerligt fordi; der er en relativt stor marked, som er vant til at shoppe online, og som ikke forventer dag-til-dag levering, og du har færre konkurrenter fordi – sprogforskellen føles så stor.Anna Knutsson, Head of Nordic Operations – Stwentyfive

Det er egentlig lidt snyd, for alle markeder skal tilpasses efter sprog, så det er egentlig ligegyldigt om det er finsk, svensk eller japansk.

Anna Knutsson skaber succes for virksomheder som Shaping New Tomorrow og Christopher Cloos i Sverige

Nu kan du spørge: Hvordan?

Du ved nu, hvorfor du ønsker at gå ind i nye markeder – og du har også gjort dig tanker om, hvor du skal starte henne. Men hvordan skal du så lige gribe det an?

Når du har fundet ud af, hvilket marked, der passer bedst til din virksomhed,  er det på tide at udforme din go-to-market-strategi. 

Den kan skrues sammen på flere måder.. 

Det vigtigste er dog, at du har slutbrugeren i dine tanker. Det kræver, at du har et nøje indblik i, hvordan de lokale kunder agerer: Deres købsadfærd, indgroede forventninger og især sprogbarrierer, som kan være afgørende for din succes i deres land.

Af samme årsag, er det en rigtig dårlig idé at tro, at du blot kan kopiere dit danske set-up, køre det igennem Google Translate, og gå live med dit online menageri. 

44% af alle besøgende vælger en hjemmeside på deres lokale sprog. 

Derfor anbefaler vi altid, at du starter med få lokaliseret dit content af lokale digitale eksperter, som forstår sig på sprogets nuancer og målgruppens tankemønster.

Et af mine yndlings eksempler er stadigvæk, da en dansk webshop kommunikerede “Gratis frakt i hela Danmark” på deres svenske webshop. Det var jo skrevet på svensk, så oversættelsesbureauet havde ikke gjort noget galt, men de havde bare ikke gjort nok ift at stille spørgsmålet, om det de skriver er relevant, gældende og er i den rette kontekstAnna Knutsson, Head of Nordic Operations – Stwentyfive

Men det er ikke blot sproget, der er forskelligt. Kultur, normer, love og regler kan have en markant indflydelse på din forretning. Det kan derfor vise sig at være en rigtig god investering at være i tæt dialog med nogle, som har forstand på dine potentielle kunders rettigheder og forventninger samt virksomhedens USP’er i det specifikke marked.

Forventninger kan for eksempel være de rigtige betalingsmuligheder – hvad er normen i det svenske, finske eller norske marked? 

Du er nok ikke overrasket over, at kortbetaling er den mest almindelige måde at betale i Sverige, Norge og Danmark (med faktura og mobilbetaling som de næste alternativer), mens de i Finland helst betaler med en online bank overførsel. Det er derfor vigtig, at dette alternativ er der, hvis du går ind på det finske marked.

Hvis du er nået hertil, så bør du være godt og grundigt klar til at gå ind i nyt marked.

Og jeg antager, du nu har 100% styr på konkurrencesituationen, din go-to-market-strategi samt er i kontakt med en lokal specialist, så du ikke får rodet dig ud i en omgang Google Translate.

Hvis du har styr på ovenstående, så kommer der her er de 3 steps, du skal have tage for at få succes i et nyt nordisk marked (og alle andre nye markeder for den sags skyld).

1. Get the basics right

Lige her er der ikke forskel på at have en webshop i Danmark, Sverige, Norge eller Finland.

Du kommer bare ikke udenom at have opsat et basic performance setup. Her tænker jeg selvfølgelig på, at du har styr på, at din Facebook Pixel (eller LinkedIns insight tag) er sat rigtigt op – og er sikker på, at du ikke får tracket skævt på tværs af lande, så din data fra Danmark blander sig med din data i det nye marked.

Når det er på plads, kan du – præcis som i Danmark – komme i gang med at samle relevant data og opsætte retargeting, som du skal bruge til at anvende din annoncekroner bedst muligt. 

Herudover, så skal du som minimum have de samme e-mail marketing automation flows kørende i dit nye marked, som du også har herhjemme. Og bare rolig – hvis du bruger platforme som ActiveCampaign eller Klaviyo, så kan du sagtens styre flere lande fra din nuværende konto.

Opsætningen af korrekte e-mail flows vil ikke blot etablere den nødvendige relation til dine nye modtagere, de vil også kontinuerligt sikre dig en stabil omsætning, som du ellers ikke ville opleve uden. 

Hvordan – og i hvor høj grad – du annoncerer på Facebook og Google, vil unægteligt have en markant indflydelse på, hvordan du klarer dig i det digitale landskab. Kampagnes formål, annoncetyper, målgrupper er blot enkelte faktorer, du skal have fuldkommen styr på, når du lancerer din webshop i et andet land.

Vi elsker at nørde med og skrive om e-commerce. Hvis du er interesseret i at høre mere, har vi lavet mange flere blogindlæg om netop ovenstående emner. Du kan finde dem allesammen her 

2. Kan jeg hjælpe dig med noget?

For en virksomhed med et stramt budget, kan det føles som en stor investering at finde og ansætte medarbejdere til lokal kundeservice. 

Det forstår vi godt. 

Men god kundeservice er alfa omega for at skabe langvarige forhold til dine kunder og dermed få langsigtet  succes og vækst – både hjemme og ude! Heldigvis er der løsninger og tiltag, du kan bruge, hvis du ikke er klar til at ansætte en svensk eller norsk medarbejder, inden du har fået etableret dig i dit nye marked.

  1. Lav en super skarp (og lokalt tilpasset) FAQ
  2. Få produceret en række uddybende videoer på det lokale sprog (måske endda med lokale influencers)
  3. Få opsat en masse gode macros til din chat og e-mail, som hjælper og guider dine kunder

TIP: Husk at tilpasse dine købsvilkår og privatlivspolitik til det enkelte marked – det er en lille ting, men det skaber tryghed, og det betyder højere konverteringer og mere omsætning i din webshop.

God kundeservice giver din markedsføring en hjælpende hånd, da glade kunder skaber flere kunder.

3. Alliér dig med specialister

Sidste råd herfra – få nogle mennesker med på dit hold, som har prøvet det før. 

Af samme årsag som man finder dygtige medarbejdere, et skarpt bureau eller sågar en bestyrelse med en masse erfaring, når man i første omgang gerne vil vækste sin virksomhed, så skal du også gøre brug af mennesker, der har erfaring med at få webshops ind på nye markeder. 

Hos stwentyfive arbejder vi dagligt med virksomheder i hele Norden, og vi ved, hvad det kræver for at lykkedes i Skandinavien. 

Vores team af lokale digitale specialister fra Norge, Sverige, Danmark og Finland er ikke oversættere – de er digitale marketing og e-commerce eksperter. Og så har de selvfølgelig en indgående viden om det marked, som du er på vej ind i.   

For at bruge en af vores kunders ord 

“Selve oversættelsen er faktisk en meget lille del af, hvad stwentyfive gør for os. De er lokale sparringspartner, som ikke har et isoleret forstand på sprog, marked, e-commerce, eller marketing, men forbinder alle fire element. Og for os sikrer det, at vores tekster altid er lokale, relevante og performative!”Sebastian Juul, Shaping New Tomorrow

Vi håber, at du stadigvæk er med her til slut, og at du kan bruge nogle af de råd, som vi har gennemgået. 

Tak for at du læste med og held og lykke med at erobre dit næste marked! 

Awesome Works
Awesome Works

Related Posts