stwentyfive

Få en gratis audit af din webshop

Hvis du sælger produkter i en webshop i enten Norge, Sverige, Tyskland, Holland eller Østrig.

Har du fundet de fem fejl?

Vi har taget udgangspunkt i Kappahls svenske webshop og identificeret fem af de mest klassiske fejl, som ofte ses hos danske virksomheder, der lancerer en webshop på svensk.

1. Er der også fri fragt i hele Sverige?

Det kan let ske, at man glemmer at opdatere nogle af sine USP’er. For eksempel er det jo ikke relevant for en svensk webshop at tilbyde fri fragt i hele Danmark. Dette ses ofte ved direkte oversættelser, som sprogligt er korrekte, men som mangler den rigtige kontekst.

2. Har du valgt den rigtige farve til at signalere udsalg?

I Danmark er gul den mest foretrukne farve for at signalere udsalg. I modsætning til Sverige, hvor farven rød er den mest anvendte. Derfor kan en gul sektion potentielt skabe mindre opmærksomhed og føles mindre lokal, hvilket kan påvirke salgseffekten i Sverige.

3. Skaber al information værdi?

Af og til ser vi virksomheder blot oversætte deres danske webshop til et andet sprog. For at illustrere dette, ville det for en svensker – medmindre vedkommende bor i Malmø – være irrelevant at vide, at der ligger en flagship store i København. Dette bliver nævnt flere steder.

4. Kommunikerer I valuta som en lokal?

En trefold af fejl. I Sverige bruger man kr som forkortelse, og det giver et oversat udtryk, at bruge SEK. Derudover så blandes SEK med tegnet for at beskrive kr (200,- rabat) og sidst men ikke mindst skal det nævnes, at man i Sverige bruger “:-” i stedet for “,-“.
Det anbefales at du bruger en måde at angive svenske kroner for at skabe et strømlignet og lokalt udtryk. Vi anbefaler dermed brugen af kr, da det er underforstået, at man opererer med svenske kroner på en svensk webshop.

5. Tilbyder I de betalingsløsninger som efterspørges på markedet?

Det er essentielt at tilbyde lokale betalingsmuligheder. I Sverige benytter man for eksempel ikke ViaBill, Dankort eller MobilePay. I stedet for MobilePay bør man fremhæve, at man accepterer Swish, som er den svenske pendant.

6. Bonus: har du tilpasset dine USP'er?

I Danmark forventes leveringstiden ofte at være 1-2 dage. Men da Sverige er et væsentligt større land, kan man ikke nødvendigvis garantere den samme hurtige leveringstid som i Danmark. Det er derfor vigtig at undersøge, hvilke vilkår man som webshop kan tilbyde sine kunder i det nye marked – og kun kommunikere dette for at skabe en god kundeoplevelse med varer som levereres indenfor den forventede tidsramme.

Tilmelding til audit

Udfyld nedenstående formular for en detaljeret gennemgang af din webshop.

Vælg markedet du ønsker en audit af, nederst i formularen. Referencer fra tidligere analyser kan findes længere nede på siden.

Anna Knutsson
Head of Market Entry & Co-Founder
[email protected]

Tidligere audits

Med vores arbejde med danske webshops i udlandet ser vi ofte, hvordan selv store brands fejler. Vi viser deres styrker og svagheder, så du kan forberede dig bedst til dit marked. Formatet er råt og direkte – kun konkret viden til dig.

Jane Kønig

Dette afsnit fokuserer på brandet Jane Kønig og deres svenske eventyr. Brug deres smarte tiltag i din egen svenske shop.

Julesweater.dk

I det her afsnit er der gået julestemning i den, når jeg gennemgår danske Julesweater.dk, som på svensk går under navnet Juletröja.

SACKit

I det her afsnit gennemgår jeg danske designbrand, SACKit, som blev startet af  Kristoffer Glerup i 2012 – og som i dag sælger dansk design i store dele af Europa. I dag gennemgår vi deres svenske webshop.

EYDA

I første afsnit gennemgår jeg danske EYDA, som Mette Lyngholm står bag, og her findes der mange gode indslag, du kan lade dig inspirere af. 

 
 
 
 

... Vi arbejder med

Market Entry
E-mail Marketing
Google Ads
Social
Video & Content